Mestni gozd Celje

Celje je eno od srečnih mest, ki ima v svoji neposredni bližini ohranjene gozdove. Zaradi njihovega blagodejnega vpliva na urbano bivalno okolje so za mesto izjemno dragocen ekosistem. S svojo prisotnostjo zmanjšujejo škodljive in nadležne vplive onesnaženega zraka, povečujejo življenjsko pestrost ter z »zelenim ogrinjalom« krasijo mesto in mehčajo njegove ostre oblike. Poleti z zniževanjem visokih temperatur v mestu delujejo kot »naravna klimatska naprava«. Gozdovi na mestnem robu so tudi dragocene zelene površine, ki prebivalcem in obiskovalcem mesta nudijo vsakodnevni stik z naravo in sprostitev v ohranjenem okolju.

Gozdovi v bližnji okolici Celja so zaradi izjemno poudarjenih ekoloških in socialnih funkcij od leta 1997 zavarovani kot posebno naravno območje. Obsegajo skoraj 700 hektarov gozdnih površin. Mestu najbližji so gozdovi nad mestnim parkom ter na pobočjih Anskega vrha in Miklavškega hriba. To območje, ki obsega več kot 100 hektarov gozdov, je z načrtnim razvojem v zadnjih dveh desetletjih postalo največja javna zelena površina. Mestni gozd Celje je v tem obdobju z inovativnim razvojem postal primer dobre prakse tudi za druga mesta. Projekt v sodelovanju z Mestno občino Celje vsebinsko in organizacijsko vodi celjska krajevna enota Zavoda za gozdove Slovenije.

Z razvejanim, več kot 14 kilometrov dolgim omrežjem urejenih in opremljenih gozdnih poti ponuja Mestni gozd številne možnosti za sprehode v naravi. Poti, ki se začenjajo na robu mesta, nas vodijo po gozdnih pobočjih nad Savinjo in nas pripeljejo na dva slikovita vrhova nad mestom: na Anski vrh in Miklavški hrib.